Stikkord

Det er en god del ting folk flest gjør som irriterer vettet av meg. Jeg vet det er naturlige fenomener og at jeg burde heve meg over det. Men så høy er jeg ikke og det er nå sånn at det man ikke burde tenke på er det som sitter best. For å tenke på noe annet må jeg bli ferdig med det, få det ut. Så da skal jeg skrive om folk som irriterer meg. Ikke at du er en av dem, nei nei. Men du vet. De andre.

#1
Første punkt er, og har vært en god stund, de folkene som kommer med de samme kommentarene hver eneste høst om hvor tidlig jula kommer i butikkene og den kommer jo bare tidligere for hvert år som går! Nei. Bare …nei. Hører du ikke hvor dumt det høres ut? Husker du ikke september og oktober i fjor da du spøy ut de samme kommentarene? Til kassadamen, over en kaffe, til naboen, på jobb. Du satt sikkert og beklaget deg høylytt over dette til en bekjent på stappfull kollektivtrafikk, som satt og vred på seg og som ønsket seg tre kjønnssykdommer og en uke med innstilte avganger heller enn å sitte der og høre på deg for så å smile unnskyldende til alle de andre passasjerene. Om jula kom litt tidligere for hvert år, og har gjort det siden du begynte å klage sånn rundt åtti-tallet en gang, så ville julevarene ha kommet i midten av april innen nå. Og selv da ville det bare ha forskjøvet seg 6 dager tidligere for hvert år.

#2
Over til en helt annen gruppe mennesker, nemlig overforbrukerne av TL;DR. Til dere som kanskje eller kanskje ikke følte dere truffet av det tidligere punktet, så betyr dette Too long; didn’t read. Det startet kanskje som en grei måte å fortelle andre som er fast inventar på internett at de fint kunne kutte ned og finjustere innholdet sitt litt. (Dette innlegget er et godt eksempel på hvor det er lov å bruke TL;DR. Men bare om jeg spør om tilbakemelding, jævler!) Men når du begynner å kommentere det på alt mulig som er lenger enn en ingress, så er det ikke lenger den du skriver det til som har et problem, men du.

Om du er så vant med å få opplysninger fra internett uten å bruke mer enn null komma to minutter på å finne det ut, ved å konstant lese tweets og forkortet informasjon, hvordan opprettholder du evnen til å konsentrere deg lenge av gangen? Dykke dypere i noe, finne ut mer, drømme deg bort? Hver gang jeg ser TL;DR så tenker jeg at der er det enda en showoff som er så skadet av informasjonsalderen at han ikke lenger klarer å lese en artikkel, for ikke å snakke om en bok. Og hvorfor skal du på død og liv fortelle folk at du ikke klarer å lese mer enn 140 tegn av gangen? Selv i kommentarfelt, hvor de klart og tydelig har satt av plass til folk som har lyst å drite seg ut, så dukker dere villig opp.

Bare for å sammenligne dere med noen, så kan jeg opplyse om at de aller fleste twilight-elskende hysteriske tenåringer og twilight-moms på 40+ som er opphengt i Jacob (jeg tror de ser Mrs Robinson i speilet. De burde heller ta en titt på Øygarden) har lest 2 458 sider mer eller mindre sammenhengende tekst. Sannsynligvis flere ganger. Jeg har møtt en fjerdeklassing som leste Hobbiten (305 sider) da han var sju, Ringenes Herre (1 036) da han var åtte og holdt på med Silmarillion (384) på dansk som ni-åring. Andre barneskoleelever har lest alle 3 407 sidene av Harry Potter. Men du? Du klarer ikke å lese til bunnen av nettsiden om det betyr at du må scrolle. Gratulerer.

#3
Tredje og siste punkt for denne gang er dere som kommer til å bli fryktelig irriterende fremover. Dere vet hvem dere er. Dere har sannsynligvis allerede begynt så smått. Jeg snakker selvsagt om dere som klager over været. Hele-jævla-tida. Dere klager på sommeren også, men da kan jeg som regel legge igjen laptopen på rommet mitt og vende det døve øret til. Men om høsten og vinteren? Man slipper jo ikke unna. Dere er overalt. På facebook. På twitter. På bussen. På kafébordet ved siden av. Ved mitt kafébord.

Jeg vet ikke hvilket steg de hoppet over da de forklarte deg om tingenes tilstand da du var ung. Om du hadde en spesielt dårlig O-fagslærer på grunnskolen. Om foreldrene dine svarte «meh!» på hvert spørsmål ved matbordet. Men det er nå en gang slik at vi har årstider i dette landet. Jeg veit, dere får klage til Jens, jeg hadde ikke noe med det å gjøre. Men i hvert fall, det er helt normalt at temperaturen dropper utover høsten, for så å forårsake noe som gjør dere mer rabiate enn en horde tenåringsjenter som oppdager at den siste Justin Bieber-billetten er utenfor rekkevidde: Snø. Herregud, dere har fått meg til å grue meg til den første snøen kommer. Jeg som elsker den første snøen.

Noen ganger har jeg lyst å be selv folk jeg liker om å bare flytte til Spania om været plager dem så innmari. Men så kommer jeg på at Spania er jo for de som stemmer FrP, mener at spanjoler skal lære seg norsk og synes den økonomiske situasjonen i landet er en ypperlig sjanse til å skaffe seg en billig feriebolig.

Så dere får bli her sammen med meg. Vi kan lage snøengler.

Reklame